Hogyan használjuk a klímát kánikulában?

  • A kinti levegőhöz képest csak 6-7 fokkal hidegebb hőmérsékletet állítsunk be a klíma távirányítóján!
    Ha kint pl. 32 fok az árnyékban mért hőmérséklet, akkor a 25 fokos, klimatizált levegőt is kellően hűvösnek fogjuk érezni, és elkerüljük, hogy a helységbe többször is belépő vagy folyamatosan a helységben tartozkodó emberek megfázzanak.
  • Amennyiben megoldható, alacsony ventillátor-fordulatszámot állítsunk be a klíma távirányítójával, így elkerülhető a nagy légáram, mely szintén megfázást, fejfájást eredményezhet.
  • Irányítsuk a légáramot olyan helyre, ahol keveset tartozkodunk!
  • Klíma vásárlás esetén érdemes megfontolni az adott helységhez kissé nagyobb méretű klíma vásárlását, mert a kissé túlméretezett klíma kanikulában kisebb légsebesség hatására is képes tartani az adott hőmérsékletet.

Milyen tényezők befolyásolják a klíma fogyasztását?

A klíma fogyasztását több tényező is befolyásolhatja, melyek ismeretében – már a klíma vásárlásánál is >>– energiát spórolhat.

  • A helység teljesítményigénye

Az első szempont a helység teljesítményigénye, melyet meghatároz a helység mérete, rendeltetése, fekvése, falak, nyílászárók szigetelésének milyensége, valamint a helységben lévő egyéb hőforrások mennyisége. A helység mérete döntő: minél nagyobb, annál nagyobb teljesítményű készülékkel lehet lehűteni. Ha egy helységbe egy x watt teljesítményű klíma elegendő, és egy nagyobb teljesítményű klímát vásárol, az még nem jelenti azt, hogy a nagyobb teljesítményű klíma magasabb villanyszámlát okoz, hiszen a nagyobb kapacitású klíma kevesebb ideig fog működni. A helység teljesítményigényéről bővebben itt olvashat >>

  • Hatásfok

A következő meghatározó szempont a klíma fogyasztásánál a készülék hatásfokában rejlik.
Az EER és COP számok jelentik a klíma hatásfokát számokban kifejezve. Minél nagyobbak ezek az értékek, annál kevesebb elektromos áramot használ fel a klíma ugyanakkora tér lehűtésére. A hatásfokról bővebben itt olvashat >>

A következő táblázat két átlagos teljesítményű klíma fogyasztását mutatja a hatásfok bemutatásával.

 HűtőteljesítményEERTeljesítmény-felvétel1 óra fogyasztás (Ft)6 óra fogyasztás (Ft)30 nap fogyasztás (Ft)
1. készülék 3,5 kW 4 875 Watt 36,75 Ft 220,50 Ft 6.615 Ft
2. készülék 3,5 kW 2,8 1250 Watt 52,50 Ft 315 Ft 9.450 Ft

42 Ft/kWh-val számolva

Ugyanezen hatékonysági értékek alapján sorolják a gépeket energiaosztályokba ("A" osztály = legjobb hatásfok) is, így jelentősen csökkentheti a felhasznált energiát, ha jó hatásfokú (magas COP, EER számok, vagy "A" energiaosztály) gépet választ.
Magas hatásfokúak az inverteres klíma készülékek, melyek a teljesítmény fokozatmentes szabályozásával takarítanak meg energiát.

A klíma fogyasztására a beállított hőmérséklet is nagymértékben hatással van: minél nagyobb a különbséget állít be a külső hőmérséklethez képest, annál nagyobb fogyasztással kell számolnia. A nagy hőmérsékletkülönbség beállítása – az egészségügyi hatások mellett – a klíma fogyasztásának jelentős növekedésével is járhat.

A klíma fogyasztását legvégül, de nem utolsósorban döntően befolyásoló tényező, hogy hány órát használjuk a klímát. Ha egy nap csak 1 órára kapcsoljuk be, kevesebbet fog fogyasztani, mintha 6 órát menne, viszont 5 órával kevesebb „jóidőben” lesz részünk. Így az idővel értelemszerűen az igényeihez mérten képes kevesebb fogyasztást elérni.

icon phone big

Kérdése van? Klímát venne?

Keresse kollégánkat +36 20 931 8848-as telefonszámon!