A klíma tisztítás fontossága

A klíma beltéri egységének belseje - a folyamatos páralecsapódás miatt - hűtési üzem közben nedves, ami kedvez a betegségeket okozó baktériumok, vírusok, és gombák elszaporodásának. Ezek a kórokozók bűzt áraszthatnak, extrém esetben légúti megbetegedéseket okozhatnak

A másik ok, amiért a rendszeres karbantartás és tisztítás fontos, a gép üzemszerű működésének biztosítása.

A klíma beltéri egysége működéséből adódóan nagy mennyiségű levegőt mozgat meg, amit egy hűtő, vagy fűtőfelületen (hőcserélő) keresztül áramoltatva juttat vissza a szobába. A sűrűn lemezekkel ellátott hőcserélő felületen rengeteg por- vagy szösz szemcse akad fenn. Az eltömődött lemezeken nem tud akadálytalanul keresztül áramolni a levegő, ami a klíma hibás működését fogja eredményezni. A beltéri egységek porszűrői ugyan sok szennyeződést felfognak, de rengeteg kosz lerakódik a hőcserélők lamelláin, ami időről időre csökkenti a gép hatékonyságát és növeli az áramfogyasztást.

Az üzemszerű működés szempontjából a kültéri egység tisztítása legalább ennyire fontos feladat. A kültéri egység az utcai, jóval szennyezettebb levegőt keringeti, ezért sokkal könnyebben elkoszolódhat, mint a beltéri egység. A nyárfavirág szálló szöszei egy valóságos szőnyeget képesek fonni a kültéri egység hőcserélőjének lamelláin, ami képes teljesen elzárni a levegő útját. Ha a levegő nem tudja hűteni a kültéri egység hőcserélőjét, az könnyen végzetes meghibásodáshoz vezethet.

A tisztítás mellett a gép paramétereinek, valamint nyomás értékeinek ellenőrzését is elvégezzük nyomásmérő műszerekkel, valamint hőmérővel végzünk, annak megállapítására, hogy a klíma megfelelő munkapontban dolgozik-e, és hogy a működési paraméterek a megkívánt értékeken belül helyezkednek-e el.

Cégünk által végzett klíma tisztítás során a klíma hőcserélőjén lévő lemezek és porszűrők tisztításán túl a klíma teljes beltéri egységét alaposan fertőtlenítjük, így megszűnik a kórokozók miatt előforduló veszély. A kültéri egységet ellenőrizzük, és a szükséges tisztítási műveleteket elvégezzük.

A klíma tisztítás gyakorisága

A klíma tisztítás gyakoriságát illetően a gyártók az évi két alkalmat írják elő. A klíma tisztítását és karbantartását célszerű minden évben az első használat előtt, illetve a kórokozók miatt a klímaszezon után elvégezni.

icon phone big

Kérdése van? Klímát venne?

Keresse kollégánkat +36 20 931 8848-as telefonszámon!